T300 Toasted?

Discussion in 'Sim Racing Hardware' started by Turbotwin01, Dec 31, 2018.

  1. Turbotwin01

    Turbotwin01

    Messages:
    545
    Location:
    Canada
    I booted up GT5 this week for some nostalgia and after racing for a while today my wheel started making this noise during driving and continued after I went into the menu.

    I wasnt using it too much today and I thought 1 car might have caused it but i happened again on another. I can feel it in the wheel too so im guessing its a ffb issue but I don't really know.

     
  2. gtic_ybear

    gtic_ybear

    Messages:
    304
    Location:
    Indonesia
    You need to open it, hold the fan so it will stop and see if the noise still there.
     
  3. Turbotwin01

    Turbotwin01

    Messages:
    545
    Location:
    Canada
    Im not sure if i can do that because it takes 20-30 minutes or more to get it to start making that noise (tried it again today). I do feel something when i have my hand on the wheel, whether the fan would produce a slight vibration feeling in it or not idk
     
  4. FPV MIC

    FPV MIC

    Messages:
    1,365
    You could try putting your fan into Forced Cooling Mode (if it isn't already), so if the noise starts straight away afterwards it will mean it's the fan.

    Untitled.png
     
    super_gt and Turbotwin01 like this.
  5. gtic_ybear

    gtic_ybear

    Messages:
    304
    Location:
    Indonesia
    Yes, you are correct
    And @Turbotwin01 from yor video I hear some other strange noises, maybe the belt also worn out or just need to adjust tension
     
    Turbotwin01 likes this.
  6. super_gt

    super_gt

    Messages:
    3,497
    Location:
    Bulgaria
    Remove the top cover and play without it to see where the problem comes from.
     
  7. Turbotwin01

    Turbotwin01

    Messages:
    545
    Location:
    Canada
    This helped diagnose it so much, as soon as i put it on it made the noise right away. Ill be replacing the fan as soon as i get it in the mail so thanks!
     
    super_gt and FPV MIC like this.
  8. Turbotwin01

    Turbotwin01

    Messages:
    545
    Location:
    Canada
    IMG_20190105_183803_509.jpg

    Put in a new fan now and seems good.
    I also tried tightening the belt a hair while i had it opened up.

    AC on my PC and seems good. GT5 Felt a bit off, almost as if there was no ffb feeling around the centre (no kerb feel, light steering) but idk if thats the way it was before or not.

    -------------------------------------------------
    EDIT: Welp I am pretty sure I just destroyed this wheel, i loosened it a bit to try and see what would happen and it screamed like a banshee.

    I tightened it up and it was off by about 1.3 degrees so I manually set the centre on it. It worked for a short time after but not it sits and tries to calibrate but doesnt boot up.

    I understand its completly my fault and not the wheels, the wheel felt fine to begin with and me screwing with something that wasnt broken blew up in my face.

     
    Last edited: Jan 6, 2019
  9. super_gt

    super_gt

    Messages:
    3,497
    Location:
    Bulgaria
    FPV MIC likes this.