GTS won't launch (black screen)

Discussion in 'Gran Turismo Sport' started by TheGeologist, Jun 22, 2018.

  1. TheGeologist

    TheGeologist

    Messages:
    2,022
    Location:
    United States
    I went to play GTS, but all I get is a black screen.

    I'm currently experiencing issues with PSN and cannot connect, but I should still be able to get into GTS, correct? I can't even get to the main menu.

    I'm worried something is corrupt... :(
     
    GTP_randy and suprajef like this.
  2. TheGeologist

    TheGeologist

    Messages:
    2,022
    Location:
    United States
    False alarm

    After restarting my playstation several times, it FINALLY worked. I was very nervous there. No data loss!
     
    Alpha Cipher, Diver9543 and suprajef like this.
  3. Rocky Spirit

    Rocky Spirit Premium

    Messages:
    54
    That sounds like a failing hdd to me.
     
    Diver9543 and suprajef like this.
  4. suprajef

    suprajef Premium

    Messages:
    1,629
    Location:
    United States
    Which brings the question...how old is your playstation?
     
    Diver9543 likes this.
  5. GTP_randy

    GTP_randy

    Messages:
    1,990
    Location:
    United States
    I had the same issue tonight around the time you posted this. First, it wouldn't connect to PD servers. So, restarted PS4, started GTS and got a black screen. Third restart everything was fine until artound 10:10pm est and I got disconnected. Only the second time that's happen to me since I started playing GTS
     
  6. rex1825

    rex1825

    Messages:
    946
    Have same problem there, not sure why it is happening lol
     
  7. BLiTZ

    BLiTZ

    Messages:
    651
    Location:
    United Kingdom
    I've had this once before, seemed linked to the slow appearance of the online save icon in the bottom right hand corner. The game certainly doesn't like to load if it's not been able to connect to the server properly.
     
  8. XSquareStickIt

    XSquareStickIt

    Messages:
    311
    Currently having this issue as well. Save data successfully syncs with online server, the game performs an auto online save, the BGM plays, but... that's it. Black screen. Can't do anything. Really irritated right now with how many issues the game is having. Restarted my PS4 several times, no luck.
     
  9. splitwindow

    splitwindow

    Messages:
    165
    Location:
    Australia
    A timely reminder here lads, exit the game and refresh/update those cloud saves.
     
  10. The Cake

    The Cake

    Messages:
    94
    Ive got black screen 2 times in sport mode races in the last two months. Lasted a second or two and then got back to the regular screen again
     
  11. DoomBusterFX

    DoomBusterFX

    Messages:
    5
    i got the same issue on my PS3. Did someone found out what cause that?
     
  12. dimassa19

    dimassa19

    Messages:
    2,284
    Location:
    Brazil
    When my internet gets slow, I have black screen... Can be it.[/QUOTE]
     
    Last edited: Mar 15, 2019
  13. MMX

    MMX Premium

    Messages:
    1,825
    Location:
    United States
    I got this twice today, and have a practically brand new PS4 pro, so I'm thinking it's the game. Game loaded up, seen the circle fill to 100%, then when it should've went to the main screen, it was just black. I could hear music playing, but button mashing made no sound. After several minutes, it finally displayed. Ive hardly played since update 1.35, and it hadn't done it before that. I noticed everything is slower too.
     
    Draggon likes this.
  14. DoomBusterFX

    DoomBusterFX

    Messages:
    5
  15. BG_Racer

    BG_Racer

    Messages:
    7
    I got the same problem today. Took forever to save after a daily car bonus. Powered it down. Now when I started it up it loaded then got blank screen with music playing. I restarted it a couple times. Then I just left it in blank screen for a while came back and it was all good. New car in garage :D
     
  16. GT714

    GT714

    Messages:
    80
    You are all not alone, Ive had the same problem for the past two months and I have had no problem with my internet connection.
     
  17. The Cake

    The Cake

    Messages:
    94
    I think its a problem with the ps4 and not gtsport, it happend yesterday when I was watching youtube on ps4, or maybe its my tv. haha
     
  18. doblocruiser

    doblocruiser

    Messages:
    5,264
    Location:
    France
    Same here! Stable connection but GT Sport takes ages to load before I can actually start.
     
  19. Draggon

    Draggon

    Messages:
    1,838
    I was in a lobby Tuesday night when everyone but me got kicked out. As soon as I left the lobby the screen went black. I had to completely shut down the PS4 and re-start it to get the screen back.
     
  20. BG_Racer

    BG_Racer

    Messages:
    7
    Yeah I don't know about that. When I pressed the PS button it went back to the ps4 main menu. For me I think GT Sport was very slow when in black screen and I was impatient.
     
  21. zorrofox

    zorrofox

    Messages:
    178
    Location:
    Scotland
    The game took ages to start up for me today and I've just discovered all my cars are invisible. Anyone got any tips on what to do?
     
  22. BigJimmy

    BigJimmy

    Messages:
    946
    Location:
    United Kingdom
    OP... I thought this was a new topic when I saw the title and I was going to say...

    "Lucky you, you can get your life back now!"
     
  23. Knukel

    Knukel

    Messages:
    385
    Do you happen to be downloading something in the background? I'm currently downloading Conan Exiles game and my game wont load main menu screen at game start, unless i pause downloading.
    Then again when i continue downloading, it takes minutes to show custom liveries in saved replays with 10Mbs connection.
     
    zorrofox likes this.
  24. Draggon

    Draggon

    Messages:
    1,838
    Do you mean the thumbnail pictures in your garage are gone? This happens to me periodically (thank you GT Sport update :mad:) What I have to do is get in each car, change the livery, and then it shows up in the garage. I expect you could also do this through the livery editor without actually getting in each car.
     
    zorrofox likes this.
  25. doblocruiser

    doblocruiser

    Messages:
    5,264
    Location:
    France
    Same issue here! I solved it by clearing the network cache within the game and after restore the licenses in the PSN menu under my profile!
     
    zorrofox likes this.
  26. zorrofox

    zorrofox

    Messages:
    178
    Location:
    Scotland
    As it happens I was downloading at the time, the update for Conan Exiles - which, in my opinion, isn't worth the effort. Still, background tasks haven't caused any problems before. As it stands I still don't have all the thumbnails in my inventory but when I do click on a blank car it immediately shows me my liveries for that car with no problems. I checked before bed last night after having completed the Conan download, cleared the cach & rebooted. Still the same. I left the console in Rest Mode overnight and the vast majority of the thumbnails are back. Not all but most. That'll have to do.
     
  27. splitwindow

    splitwindow

    Messages:
    165
    Location:
    Australia
    Happens to me quite a bit.
    Try this, bring up your garage and just walk away. Might take 10 minutes or so but it should bring them all back up one at a time.
    Once this is done you should be back to normal hopefully.
     
    Woodybobs and zorrofox like this.
  28. zorrofox

    zorrofox

    Messages:
    178
    Location:
    Scotland
    I have a big garage. To be fair, I've no idea why as I only drive around 5 or 6 cars regularly.
     
  29. Satomiblood

    Satomiblood

    Messages:
    1,273
    Location:
    United States
    I’ve been experiencing a slowly loading black screen since yesterday. Can’t connect to the network when starting GTSport.

    The PlayStation server seems to be down. I’m connected to the internet and logged in, but I don’t see anyone on my friends list and there’s usually a handful of people on whenever I fire up my machine.

    I doubt it’s a hardware issue with my PS4.

    Edit: restarted the machine and things are back to normal.
     
    Last edited: Apr 18, 2019
  30. 05XR8

    05XR8

    Messages:
    25,988
    Location:
    Australia
    Just happening for a long time this morning. Has happened before and I was able to restart my PS4 after one try. This time, it's taking way longer.